İlişkide sadakatsizlik belki de ilişkilerin bitme nedenleri arasında en yaygın olanı olabilir. Taraflardan biri sadakatini kaybettiğinde ilişkide onarılması çok güç yaralar açılabilir. Bu yaraları engellemek için ise sadakati korumak şarttır.
Peki ilişkide sadakatsizlik belirtileri nelerdir? Sadakatsizlik neden ortaya çıkar? Bir ilişkide sadakatsiz olan taraf bu sorunu nasıl çözebilir? Detaylar yazımızda.
Kısayol
Bir insan partnerine neden sadakatsiz olur?
Bir insan partnerine karşı sadakatsiz oluyorsa bunun arkasında birçok olumsuz durum olabilir. Sadakatsizliğe neden olan faktörler arasında en sık karşılaşılanlar genellikle bahane olarak görülenlerdir.
Bir evlilikte sadakatsizliğe neden olan faktörler keşfedilerek ortadan kaldırılabilir. Ancak bunun için çiftlerin birbirine tutunması gerekir. İşte evlilikte sadakatsizlik nedenleri;
- Evliliğin monotonlaşması nedeni ile içinde bulunduğu düzenden sıkılmak.
- İradesizlik.
- Partnerden intikam alma ve onun canını acıtma arzusu.
- Cinsel münasebetin yeteri kadar canlı olmaması.
- Sadakatsizliği bir kaçamak ve sorun çözme yolu olarak görmek.
- Duygusal olarak partnerinden yeteri kadar destek görmemek.
İlişkide sadakatsiz olan taraf hangisidir?
İlişkide sadakatsizlik belirli bir taraf tarafından yapılmak zorunda değildir. Sadakatsizlik her iki tarafın da yaşayabileceği bir sorundur. Mutlaka erkek ya da kadın olan taraf sadakatsiz olacak diye bir durum da söz konusu değildir.
Sadakatsizlik kişinin kendini nasıl hissettiğine göre ortaya çıkan bir sorundur. Sadakat gösteremeyen kimse mutlaka partneri ile ilgili sorunlar yaşar.
Partnerine karşı herhangi bir durum söz konusu değilse bu noktada ilişkinin monotonlaşması ortaya çıkar. Ya da sadakatsiz olan taraf hayır demekte zorlanıyor, yani iradesiz olabilir. Her ne olursa olsun sadakatsizlik ilişkinin en büyük düşmanlarından biridir. Mutlaka psikolojik destek alınarak sorunun kaynağı bulunmalı ve çözülmelidir.
Bir sorun çözme şekli olarak sadakatsizliğin arkasına sığınmak!
Bir sorun çözme şekli olarak sadakatsizliğin arkasına sığınmak aslında sorunlardan kaçmak için kullanılan bir yoldur. İlişkide mevcut olan sorunlarla baş etmek yerine koşar adımlar ile sadakatsiz davranışlar sergilemek kişinin kendine bir çıkar yol bulma çabasının sonucudur.
Sadakatsizlik onaylanan bir davranış değildir. Ancak sadakatsizliğin sebepleri çoğunlukla ilişkilerde benzerdir. Taraflar arasında yaşanan sorunlar çözülmediği takdirde kaçmak için sadakatten feragat etmek de sık yaşanan bir durumdur. Sadakatin korunması için ilişki içindeki sorunlar konuşarak ve sakince çözülmelidir.
Evliliğin monotonlaşması sadakatsizlik için uygun ortam oluşturabilir.
Monoton bir evlilik artık sıkıcı bir hal almış olabilir. Her gün aynı şeyleri yapmak, her gün aynı şekilde cinsel ilişkiye girmek ya da sürekli planlanan ilişki zamanları ile yaşamak bazen partnerlerden birinin sıkılmasına neden olabilir.
Evlilikte monotonlaşma sık yaşanan bir durumdur. Aynı evde birlikte yaşamanın yanı sıra çalışmak, ev işleri gibi durumlar ve sürekli yan yana olmak beraberinde sıkıcı bir düzeni de getirir. Bu düzen içinde sıkılıp bunalan partner için monoton evlilik sadakatsizlik için bir ortam da oluşturabilir.
Sadakatsizliğe neden olan monotonlaşma kolayca engellenebilir. Evliliğin diri ve canlı tutulması için partnerler yeniliklere açık olmalıdır. Birbirlerine değer verdiklerini hissettirmeli ve birbirlerine zaman ayırmalıdır.
İradesizlik de sadakatsizliğin sebeplerinden biridir.
İradesizlik sadakatsiz olan kimselerin sıkça arkasına sığındığı bahanelerden biridir. Aslında yapmaması gerektiğini bildiği halde yaptığı bazı davranışlar karşısında hayır diyememe durumu da iradesizlik olarak tanımlanabilir.
İlişkide partnerlerden biri iradesiz olması nedeni ile sadakatsiz olduğunu dile getirebilir. Ancak bu geçerli bir sebep olamaz. İradesizlik hali aslında partnerler arasındaki ilişkide bir sorun olduğunu da ortaya koyar. Burada iradesizlik yerine daha çok bağlılığın zayıflaması da ön planda olan bir durum olabilir.
Sadakatsizlik ilişkide partneri yaralamanın bir yolu olarak da kullanılabilir.
Bazen ilişkide partnerler birbirlerini üzdüklerinde ya da birbirlerine zarar verdiklerinde kötü bir seçenek olarak karşı tarafı incitmek isteyebilir. Bu incitme eylemini yapmanın en kolay yolu da sadakatten vazgeçmektir.
Örneğin normal bir ilişkiye sahip olan bir çift düşünün. Taraflardan biri partnerine zarar vermek için ona olan sadakatini bir kenara bırakıp aslında çok da talepkâr olmadığı şekilde dışarıya yönelirse bu sadakatsizliktir. Sadakatsizliğin nedeni ise partnere zarar vermek ve onu üzmek istemektir.
Nedeni her ne olursa olsun sadakatsizlik ilişkinin altına konulan bir dinamit gibidir. Mutlaka çift terapisi ve bireysel terapiler ile psikolojik destek alınarak çözülmelidir.
Sadakatsizlik ne demek?
Sadakatsizlik ilişkide taraflardan birinin ya da her iki tarafın da ilişkisine olan bağlılığına ihanet etmesidir. Sadakatsizlik kelime anlamı ile davranışlarında içten olmamak olarak da açıklanmaktadır.
Sadakatsizlik bir hastalık mı?
Hayır. Sadakatsizlik bir hastalık değildir. Çiftler için psikolojik destek alınarak sadakatsizlik sorunu giderilebilir.
Aldatıldığımı Nasıl Anlarım? – Aldatıldığımı Hissediyorum
Üzerimde Nazar Olduğunu Nasıl Anlarım, Nazar Çıkartmak İçin Okunacak Dualar, Anında Etkili Dua